Sałatka ze szpinaku

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeży szpinak 500 g
ziemniaki 2
pomidorki koktajlowe 8
jajka 4
fasolka szparagowa 300 g
czerwona cebula 1
oliwa 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżeczki
cukier szczypta
parmezan
czarna gorczyca 1 łyżeczka
sól i pieprz

Szpinak przebrać, usunąć twarde łodyżki, opłukać i osuszyć. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na cząstki. Pomidorki przekroić na połówki. Fasolkę ugotować na parze na półtwardo. Ugotować jajka mole (4 minuty). Obrać, pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić na talarki. Wymieszać oliwę, sok z cytryny z ziarnami gorczycy. Doprawić sos solą, pieprzem i cukrem. Ułożyć na talerzach składniki sałatki, polać sosem, posypać parmezanem.

Uwaga: w sezonie można użyć młodych ziemniaków, ugotowanych ze skórką. Poza sezonem można użyć mrożonej fasolki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.