Sałatka ziemniaczana z bobem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki młode 500g
bób 500g
żółta fasolka szparagowa 300g
czerwone cebule 2
jajka 4
oliwa 5łyżek
ocet jabłkowy lub kwas z kiszonych ogórków 4 łyżki
zioła prowansalskie 1łyżeczka
pieprz kolorowy świeżo mielony
natka pietruszki pokrojona
sól
Sycąca sałatka z darów lata.

Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Przelać wrzątkiem na sicie. Ugotować bób w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Wymieszać oliwę z octem, solą i ziołami prowansalskimi na emulsję. Zalać nią cebulę. Obłuskać bób. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać podzielić na ćwiartki. Ugotować fasolkę do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Wymieszać ziemniaki, bób i fasolkę z sosem z cebulą. Pokroić natkę. Wmieszać do sałatki. Nałożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek. Posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.