Satay z sosem orzechowym

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mięso z piersi kurczaka pokrojone w malą kostkę pół kilo
sos sojowy pół szklanki
szalotki 5 sztuk
czosnek 1 ząbek
Papryczki chilli 3-5
swiezy imbir 1/2 cm
zmielona kolendra 1/2 łyźeczki
olej 1/4 szklanki
brązowy cukier 30 g
pulpa tamaryndowa, rozpuszczona w pół szklanki gorącej wody 1/2 łyżki
ciemny sos sojowy 3 łyżki
limonka kaffir (opcjonalnie) 5 liści
trawa cytrynowa (opcjonalnie) 1 łodyga
gałka muszkatołowa utarta 1/4
goździki 3
kora cynamonu 2 cm
anyż gwiazdkowy (opcjonalnie) 1/4 gwiazdki
zielony kardamon (opcjonalnie) 1 strączek
mleko kokosowe 250 ml
masło orzechowe 100 g
Sos orzechowy wywodzi się z Indonezji, ale rozpowszechnił się w całej południowo-wschodniej Azji i spotkać go można w Tajlandii i Wietnamie, oraz w Holandii, ponieważ Indonezja długo była największą holenderską kolonią. Holendrzy stosują go głównie jako sos do frytek, ale w Azji towarzyszy on przede wszystkim satayom- małym szaszłykom z wołowiny albo kurczaka.
Szalotki, czosnek, chilli, imbir i mieloną kolendrę zmiksować w blenderze na pastę, albo utrzeć w kamiennym moździerzu. 
Rozgrzać olej na patelni na największym ogniu. Smażyć pastę przez 3-5 minut. Dodać cukier, sos sojowy i tamaryndę (przecedzoną przez sito i dobrze odciśniętą). Smażyć jeszcze minutę. Dodać liście limonki kaffir i łodygi trawy cytrynowej. Smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać mleko kokosowe i zmniejszyć ogień. Ciągle mieszając gotować 5-7 minut. Wrzucić resztę przypraw, gotować przez minutę. Dodać masło orzechowe i zdjąć z ognia.

Pierś z kurczaka zamarynować w sosie sojowym (godzina w takiej marynacie w zupełności wystarczy), a następnie nadziać na bambusowe patyczki i grillować na węglach lub na patelni grilowej po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z ryżem, miską sosu i pokrojonym w grube plastry świeżym ogórkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.