Sernik na zimno z brzoskwiniami

  • Czas 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
tłusty ser twarogowy mielony 400 g
śmietana kremówka 300 ml
śmietanka 12% 200 ml
cukier puder 200 g
herbatniki (najlepiej digestive) 50 g
migdały obrane 50 g
masło 50 g
galaretka truskawkowa 1
kompot brzoskwiniowy 1
limonka lub cytryna 1
żelatyna 15 g

Pokruszyć herbatniki, wymieszać je z miękkim masłem i posiekanymi migdałami. Powstałą kruszonką wyłożyć dno tortownicy. Otrzeć skórkę z limonki, wycisnąć sok. Zmielony ser wymieszać mikserem ze śmietanką, cukrem, skórką z limonki i dwoma łyżkami soku. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Ubić śmietanę kremówkę. Masę serową wymieszać mikserem z rozpuszczoną żelatyną. Delikatnie domieszać bitą śmietanę. Na kruszonkę wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć na niej kawałki brzoskwiń osączone z syropu, przykryć drugą połową masy. Wstawić do lodówki do stężenia. Kiedy sernik zastygnie ozdobić go kawałkami brzoskwiń, wylać na wierzch galaretkę rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Podawać po zastygnięciu galaretki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.