Sernik świąteczny

  • Czas 1 godz. 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto kruche (patrz: przepis podstawowy) 120 g
ser twarogowy 600 g
masło 100 g
cukier kryształ 120 g
jajko 1-2
mąka ziemniaczana 20 g
mąka 10 g
rodzynki 20 g
skórka pomarańczowa 20 g
śmietana 22% 20 g
cukier wanilinowy 20 g

Ser zemleć na maszynce. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek dodać ser, śmietanę, bakalie, cukier wanilinowy i masło. Wmieszać w pianę z białek. Dodać mąkę. Wymieszać. Kruchym ciastem wylepić spód i boki blaszki. Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjąć. Na podpieczony spód wlać masę serową. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni°C.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.