Sernik wiedeński

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
serek kremowy 350 g
twaróg 350 g
jajka 4
mąka pszenna 200 g
śmietana 22% 120 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda 2-3 łyżki

Utrzeć 250 g serka kremowego z twarogiem i 100 g cukru. Ciągle mieszając dodać jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej.

Przygotować ciasto: połączyć resztę serka kremowego z mąką. Mieszając dodać cukier i tyle wody, aby ciasto dało się zagnieść. Wylepić tortownicę (25 cm średnicy) kształtując wysoki brzeg. Włożyć do foliowej torebki i chłodzić w lodówce pół godziny.

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Spód ciasta nakłuć widelcem w wielu miejscach. Piec sam spód 5-10 minut. Wyjąć, nałożyć masę serową i piec 45-50  minut. Sprawdzić patyczkiem i zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Posypać cynamonem, czekoladą lub cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.