Tort urodzinowy z wiśniami na zimno

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
serek homogenizowany 3
galretka wiśniowa 2
biszkopty okrągłe 1 opakowanie
wiśnie w syropie 200g
biała czekolada 1
woda 08 litra

Galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra gorącej wody. Po przestudzeniu wlewamy część galertki do formy silkokonowej na wysokość ok 1 cm. Kiedy galaretka zacznie teżęć układamy wiśnie w dowolny kształt. Pozostałą galaretkę mieszamy dokładnie z serkami homogenizowanymi oraz resztą wiśni. Tak powstałą masę wlewamy na stężąłą  w foremce galretkę i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Kiedy masa zacznie tężeć układmy warswtę  biszkoptów i uzupełniamy powstałe szczeliny rozpuszczoną wcześniej i schłodzoną białą czekoladą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.