Śledź w oleju

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
filety śledziowe solone 4
cebule 2
olej roślinny (np. lniany) 200 ml
liść laurowy 2
ziele angielskie 4-5
Klasyczna przekąska znakomita na co dzień i od święta.

Filety opłukać z zalewy, namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Moczyć od kilkunastu minut do kilku godzin w zależności od tego jak słone śledzie lubimy. Cebule obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Śledzie opłukać, osuszyć, pokroić w paski. W słoiku układać warstwami śledzie i cebulę, dodając przyprawy. Zalać olejem, tak aby przykryć śledzie. Postukać delikatnie, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Zakręcić słoik i odstawić na 3-4 dni do lodówki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.