Śledź w śmietanie

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
filety śledziowe w zalewie 4
cebula 1
jabłko kwaśne 1
śmietana gęsta, kwaśna 4 łyżki
Klasyka polskiego śledzia. Przy wielu okazjach obowiązkowy punkt menu.

Śledzie wypłukać i wymoczyć w zimnej wodzie wymieszanej z mlekiem. Moczyć od kilku minut do kilku godzin w zależności od tego jak bardzo słone śledzie lubimy. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Zalać wodą, zagotować i odstawić na 5 minut. Odcedzić, zostawić do ostygnięcia. Jabłko pokroić w kosteczkę. Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę, jabłka i śledzie wymieszać ze śmietaną.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.