Śledź z jabłkiem i majonezem

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 2 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
filety śledziowe w zalewie 4
kartofle ugotowane w mundurkach 2
duże jabłko 1
majonez 2-3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
szczypiorek do dekoracji

Filety wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Moczyć kilkanaście minut lub kilka godzin, w zależności od tego jak słone śledzie lubimy. Osączyć śledzie, osuszyć. Pokroić w kostkę. Jabłko umyć, nie obierać. Usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym. Wymieszać śledzie z ziemniakami, jabłkiem i majonezem. Odstawić na noc do lodówki. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.