Śledzie z grzybami

  • Czas 4 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
solone filety śledziowe 6
szklanki mleka 2
duża cebula 1
grzyby leśne(np. borowiki, kurki) 150 g
ogórek kiszony 1
pół szklanki miodu
sól
pieprz
masło 1 łyżka
Zaskakujący przepis na wyśmienite śledzie, w mojej rodzinie znany od pokoleń. Prawdziwki można wymieszać pół na pół z żółtymi małymi kurkami.

Włożyć filety śledziowe do miski, zalać mlekiem i moczyć ok. 4 godziny. Pokroić cebulę i ogórka w drobną kostkę. Zalać grzyby wodą i odstawić, żeby zmiękły. Zeszklić cebulę na maśle, dodać borowiki, miód i dusić na małym ogniu, aż grzyby się ugotują. Pokroić śledzie na cienkie paski, dołożyć do grzybów i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać udekorowane natką pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.