Śledzie z rodzynkami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
filety śledziowe w zalewie 8
cukier 2 łyżki
olej słonecznikowy 60 ml
biały ocet winny lub sok z cytryny 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
cebula pokrojona w piórka 3 - 4
rodzynki (drobne) 100 g
papryczka chili (drobno posiekana) 1
liść laurowy 2
ziele angielskie kilka ziarenek
świeża pietruszka garść do dekoracji

Namoczyć śledzie na noc w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Rano odlać wodę i wypłukać śledzie pod zimna, bieżącą wodą. Osuszyć dokładnie na sitku i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać olej na patelni i smażyć pokrojoną cebulę kilka minut, aż będzie szklista. Wsypać cukier, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać listki laurowe, ziele angielski, papryczkę chili, koncentrat pomidorowy, ocet lub sok z cytryny, cały czas mieszając. Wrzucić rodzynki, wymieszać i podgrzewać jeszcze 1–2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i cukrem – sos ma być słodko-kwaśny. Odstawić, żeby sos ostygł. Pokroić śledzie na kawałki i przekładać w szerokim słoiku warstwami na przemian z sosem (ostatnią warstwą powinien być sos). Wstawić słoik do lodówki i najlepiej zapomnieć o nim na 3 dni. Do podania udekorować listkami świeżej pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.