Śliwki w occie z chili

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 1 dzień
  • Trudność
  • Porcja dla
śliwki węgierki bez pestek 1 kg
cukier 500 g
chili 8
zalewa:
ocet spirytusowy 1 szklanka
woda 1 szklanka
ziele angielskie 8 ziarenek
goździki 8

Zagotować składniki zalewy w emaliowanym garnku. Dorzucić śliwki, potrząsnąć i zostawić na całą noc. Następnego dnia odlać ocet, ale nie wylewać. W wypieczonych w piekarniku słoikach ułożyć śliwki każdą warstwę przesypując cukrem. Dolać odrobinę zalewy i po jednej papryczce chili na słoiczek. Zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.