Śliwki z kruszonką na kruchym cieście

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło 200 g
cukier puder 200 g
jajko 4
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 250 g
masło (na kruszonkę) 125 g
mąka (na kruszonkę) 1 szklanka
cukier (na kruszonkę) 0,5 szklanki
przekrojone na ćwiartki śliwki węgierki 800 g
cukier puder do posypania

Kruszonka: roztopić masło i wystudzić je. Wymieszać z mąką i cukrem. Wstawić do lodówki. Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Rozgrzać piekarnik do 180⁰C. Blaszkę posmarować masłem.

Ciasto: przez około 8 minut ucierać mikserem masło z cukrem pudrem na aksamitną i pulchną masę. Dodawać po jednym jajku. Porcjami dodawać mąkę z proszkiem. Zmiksować na gładką masę.

Wylać ciasto do blaszki, położyć na nim śliwki przecięciem do góry i posypać kruszonką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 60 minut. Przestudzone ciasto posypać dla smaku i dekoracji cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.