Słodkie serduszka

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło 200 g
cukier 100 g
mąka 300 g
żółtka 6
gęsta śmietana 22% łyżka
krem kajmakowy (patrz: przepisy podstawowe)
polewa lub lukier
Prezent od serca, który przygotować jest łatwiej niż powiedzieć „kocham”. Osoby mniej zaangażowane uczuciowo mogą kajmak domowej roboty zastąpić kupnym.

Zagnieść masło z cukrem, dodając po jednym żółtka a następnie śmietanę. Na końcu dodać mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyciąć foremką 4 serduszka. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C (ok. 10 minut). Gotowe serduszka przekładamy kajmakiem (patrz: przepisy podstawowe) i dekorujemy lukrem bądź polewą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.