Smażone banany w cieście

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dojrzałe banany 3 sztuki
mąka pszenna 2 czubate łyżki
mąka ryżowa 2 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
woda 70-80ml
cukier waniliowy
wiórki kokosowe 3 łyżki
soda oczyszczona pół łyżeczki
jajko 1
olej do smażenia
Smażone banany to azjatycki deser. Są szybkie do wykonania i ciekawe w smaku. Możne je podawać z lodami lub posypane cukrem.

Banany pokroić na kawałki. Wiórki zmiksować blenderem na proszek. W dużej misce wymieszać sypkie składniki (maki, wiórki, sodę, cukier). Jajko rozkłócić i połączyć z wodą. Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Rozgrzać olej w małym garnku. Banany zanurzać w cieście i wrzucać partiami na gorący tłuszcz. Usmażone banany odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać ciepłe. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.