Smażony ryż z boczniakami i szpinakiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż jaśminowy 2 szklanki
woda 3 szklanki
masło 1 łyżka
olej roślinny 3 łyżki
jajka 3 duże
olej sezamowy 1 łyżka
posiekana cebula 1 duża
posiekany czosnek 3 ząbki
starty imbir 1 łyżeczka
sos sojowy 4 łyżki
dymka pokrojona w cienkie plasterki 6 sztuk
posiekanr boczniaki 1 szklanka
cienko pokrojone pędy bambusa 1/2 szklanki
liście szpinaku baby 1 szklanka
Pomysł na szybki obiad.

Ugotować ryż z dodatkiem jednej łyżki masła i schłodzić. Z 3 jajek usmażyć jajecznicę. W woku rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć  na nim drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka, dodać do niej czosnek, imbir i smażyć przez pół minuty. Dodać do woka resztę oleju, ryż, posiekaną dymkę, pędy bambusa i pokrojone w paseczki boczniaki, całość przesmażyć. Następnie dodać sos sojowy, olej sezamowy i wymieszać. Po zdjęciu z ognia dodać jajka i szpinak, delikatnie wymieszać i można podawać. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.