Sok z mirabelek i czarnego bzu

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mirabelki 1,3 kg
owoce czarnego bzu 1,3 kg
cukier 600 g
Mirabelki cudownie niwelują nieco mdłą słodycz czarnego bzu. Sok pycha i samo zdrowie.

Owoce umyć. Czarny bez oberwać z gałązek. Mirabelki zasypać połową cukru i pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Owoce czarnego bzu zasypać cukrem oddzielnie. Odczekać 3-4 godziny. Włożyć wszystkie owoce do parowego sokownika i parować ok. 45 minut. Sok zlać do słoików. Pasteryzować słoiki 30 minut w piekarniku w temperaturze 100 C. Pić z wodą lub herbatą w jesienną słotę i długie zimowe wieczory. Z podanej porcji wyjdzie około 2 litrów soku. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.