Solanka

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wywar rybny 1000 ml
filet z białej ryby (np. dorsz) 200 g
łodyga selera naciowego 2
cytryna 2
sok z cytryny lub z kiszonych ogórków pół szklanki
cebule 2
czarne oliwki garść
zielone oliwki garść
główka małej kapusty 1/4
masło
listek laurowy
śmietana

Cebule obrać, pokroić w piórka. Kapustę pokroić w duża kostkę. Cytryny pokroić w półplasterki. Seler oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule zeszklić na maśle. Dolać wywar rybny, seler i kapustę. Gotować 10 minut. Dodać sok z ogórków lub cytryn. Dołożyć filety, listek laurowy i gotować do miękkości (ok 10 minut). Dodać pokrojone cytryny i oliwki. Posolić (zupa ma być wyraźnie słono-kwaśna). Zamiast cytryn można dołożyć bardziej tradycyjne pokrojone w kostkę kiszone ogórki. Podawać natychmiast (żeby ryba się nie rozpadła) z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.