Sorbet z klementynek na szampanie

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
sok świeżo wyciśnięty z klementynek 500 ml
cukier 120 g
wytrawny szampan, cava lub prosecco 250 ml plus do serwo
Orzeźwiający i ekscytujący francuski specjał. Można przygotować go z soku z ulubionych cytrusów lub z samego szampana z cukrem i odrobiną mięty. Idealny na koniec wykwintnej kolacji.

Do maszynki do lodów wlać sok i 250 ml szampana (cavy lub prosecco), wsypać cukier. Nastawić maszynkę zgodnie z instrukcją. Gotowy sorbet przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Kulki sorbetu podawać w kieliszku do szampana lub pucharku, zalane schłodzonym szampanem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.