Sos beszamelowy

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 2 szklanki
gałka muszkatołowa szczypta
sól 1/4 łyżeczki
Służy jako baza wszelkich zapiekanek, sosów do makronu lub jako dodatek do gotowanych warzyw i ryb.

Rozpuścić masło w rondlu. Wsypać mąkę, energicznie mieszając. Na malutkim ogniu podsmażać. Zasmażka nie powinna ściemnieć. Zdjąć rondel z ognia, energicznie mieszając wlać mleko i przyprawy. Gotować cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Jeśli grudki powstaną, zmiksować sos blenderem. Gotować ok. 10 minut aż sos straci posmak surowej mąki. Do sosu można też dodać listek laurowy, sok z cytryny lub inne ulubione zioła. Do gotowego sosu można dodać utarty żółty ser – w ten sposób powstanie sos serowy idealny do warzyw gotowanych na parze. W zależności od przeznaczenia sos można ugotować mniej lub bardziej gęsty, dodając mniej lub więcej mleka. Na przykład do lasagne lepiej przygotować sos z trzech szklanek mleka.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.