Sos słodko - kwaśny

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidory 3 kg
cebula 1 kg
sól 2 łyżki
czerwona papryka 1 szt
cukier 2 szkl
ocet 1/2 szkl
papryka słodka mielona 2 łyżki
chili 1/4 łyżki
curry 1/2 łyżki
biały pieprz 1/2 łyżki
Mielony czosnek 1 łyżka
puszka kukurydzy 1 szt
Puszka ananasa 1 szt
musztarda 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Na początek  należy pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do dużego garnka. Następnie cebulę obrać i również pokroić w kostkę - gotować razem z pomidorami około godziny na wolnym ogniu.

Gdy pomidory z cebulą będą już miękkie należy miksować je gorące w garnku, tak aż uzyskamy  jednolitą masę.

Po godzinie gotowania dodajemy: 2 łyżki soli, 1 paprykę pokrojoną w kostkę, a następnie wszystkie w/w przyprawy, kukurydzę i pokrojone ananasy, musztardę.

Wszystko gotujemy na wolnym ogniu  przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, rozmieszanej w syropie z ananasów oraz 3-4 łyżkami przestudzonego sosu. Wlewamy wolno mieszając przy tym sos.

Zagotowujemy sos i gorący wlewamy do przygotowanych małych, wyparzonych wcześniej, słoiczków (wychodzi ich ok8-10). Zakręcamy mocno zakrętkę

i odstawiamy do ostudzenia. Tak przygotowany sos można przechowywać z zapasami na zimę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.