sos waniliowy

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka żółtka 3 szt
cukier puder 3 łyżki
śmietanka 30 200 ml
mleko 100 ml
laska wanilii 1 szt

Do garnka wlać mleko oraz śmietankę. Laskę wanilii przekrawać wzdłuż na pół i wydrążyć z niej ziarenka. Wszystko wrzucić do garnka, a następnie podrzewać uważając, aby nie zagotować płynu. W oddzielnej misce łączymy żółtka z cukrem. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciepły płyn z garnka łączymy z masą jajeczną wlewając ją cienkim strumieniem. Nie można zapomnieć przy tym o jednoczesnym mieszaniu, które umożliwi idealne połączenie składników. Finalnie wszystko należy przełożyć do garnka i podrzewać (nie gotować!) do momentu, aż zgęstnieje. Dodatek idealny na ciepło i zimno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.