Spanakopita z ciasta francuskiego

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Mrożone ciasto francuskie na maśle 1 paczka
świeży szpinak 500 g
Młode cebulki ze szczypiorkiem 6
jajko 1
oliwa z oliwek 3 łyżki
twaróg kozi 200 g
feta 250 g
koperek pęczek
natka pietruszki pęczek
Pieprz, sól do smaku
Oliwa do smażenia i smarowania płatów ciasta
Szpinak umyć i pokroić. Włożyć do rondla i dusić pod przykryciem kilka minut na małym ogniu. Nie trzeba wlewać wody, bo jest jej pod dostatkiem na umytych listkach

Ugotowany szpinak odcedzić i odstawić. Pokroić cebulkę ze szczypiorkiem, natkę pietruszki i koperek. W rondlu na łyżce oliwy udusić zieleninę. Wymieszać ze szpinakiem, kozim twarogiem i  fetą, dodać 3 łyżki oliwy, roztrzepane jajko, doprawić solą i pieprzem. Blaszkę posmarować oliwą  i położyć na niej płat ciasta. Posmarować go oliwą, wyłożyć na cieście farsz, przykryć drugim płatem, zlepić brzegi, nakłuć widelcem, posmarować oliwą. Piec około 45 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 C.  Podawać na ciepło lub na zimno pokrojone na kwadraty. Do spanakopity można podać sos czosnkowy skordalia lub tzatziki.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.