Stek z pieczarkami i cebulą

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
stek wołowy 4 szt.
pieczarki 500 g
czerwona cebula 2 duże szt.
ziemniaki 500 g
pieprz 1 łyżeczka
suszony tymianek szczypta
słodka papryka szczypta
olej 2 łyżki

Steki lekko skropić olejem i natrzeć mieszanką pieprzu, papryki i tymianku. Odstawić na 4 godziny do lodówki. Obrać ziemniaki i gotować w osolonej wodzie 12 minut. Odcedzić, lekko ostudzić, pokroić w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić ziemniaki i pokrojoną w talarki cebulę. Smażyć na dużym ogniu około 7 minut, aż ziemniaki przyrumienią się, a cebula się zeszkli. Zdjąć z patelni warzywa i włożyć steki. Smażyć po około dwie minuty z każdej strony i przełożyć na talerz. Rozgrzać na patelni pozostały olej, dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć na dużym ogniu 5 minut, aż się przyrumienią. Włożyć steki z powrotem na patelnię, dodać cebulę i ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzać i podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.