Steki wieprzowe z kostką

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kotlety schabowe z kostką 2 grube
rozmaryn 4 gałązki
sól
pieprz kolorowy świeżo mielony
oliwa z oliwek 2 łyżki
masło 2 łyżki
cytryna 1

Kotlety umyć i osuszyć. Oberwać igiełki z dwóch gałązek rozmarynu i posiekać. Oprószyć kotlety solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym rozmarynem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do formy żaroodpornej. Na każdym kotlecie położyć gałązkę rozmarynu i wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 160 C na 5-10 minut, w zależności od tego jak bardzo wysmażone lubimy mięso. Wyjąć z pieca, na każdym kotlecie położyć łyżeczkę masła. Podawać z pokrojoną w ćwiartki cytryną i miską sałaty z sosem winegret.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.