Strucla z gruszkami i rodzynkami

  • Czas 1 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 300 g
masło 200 g
cukier 100 g
gruszki 1 kg
sok z cytryny 2 łyżki
rodzynki 100 g
bakalie 50 g
sól szczypta
olej 5 łyżek
rum 1 łyżka
bułka tarta 50 g

Obrać gruszki i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Rodzynki skropić rumem i wymieszać z wcześniej posiekanymi bakaliami. Wymieszać mąkę z solą i olejem. Dodać 8 łyżek wody. Wyrobić ciasto i zagnieść na kształt kuli. Posmarować z wierzchu olejem i odstawić na 30 minut.

Rozwałkować ciasto, rozciągnąć aby było jak najcieńsze i posmarować roztopionym masłem. Posypać bułką tartą.

Gruszki wymieszać z cukrem i ułożyć na warstwie z bułką tartą. Obsypać mieszanką rodzynek i bakalii. Ciasto zrolować pomagając sobie serwetą. Ułożyć struclę na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Posmarować lekko masłem i wstawić do piekarnika na około 20-25 minut. Piec w temperaturze 210'C.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.