Syrniki

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
twaróg półtłusty 500 g
mąka pszenna 100 g
jajka 2
cukier 3-5 łyżek
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
rodzynki (opcjonalnie)
kawałki jabłek (opcjonalnie)
starta skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej , ukraińskiej i kuchni białoruskiej. To smażone placki z mąki, sera białego i jajek, niekiedy dodaje się rodzynki, miód lub kawałki jabłek oraz dekoruje kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem.

Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajka razem z ekstraktem z wanilii, wymieszać aż składniki się połączą. Dodać cukier, mąkę, znowu wymieszać. Na gorącym oleju smażyć placki z obu stron na rumiany kolor. Podawać na ciepło.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.