Szarlotka moja

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 15 łyżeczki
cukier puder 075 szklanki
żółtka 4 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 1 kostka
kwaśne jabłka 15 kg
cynamon szczypta
sok z 15 cytryny

Ciasto:

Wszystkie składniki powyżej jabłek posiekac razem, zagnieśc i wlozyc do lodówki.

Jabłka

Obrac, pokroic w dorbne kawałk i przesmazyc. Dodac cukier do smaku, cynamon oraz sok z cytryny.

 

 

Ciasto podzielic na 2 czesci - 2/3 i 1/3. Większą czesc zetrzec na grubej tarce na dno blachy wylozonej papierem do pieczenie i piec przez 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 

Nastepnie wlozyc jablka i zetrzec druga czesc ciasta. Piec jeszcze ok 40-50 minut obserwujac rumieniec.

 

Podawac najlepiej na cieplo z lodami waniliowymi ;)

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.