Szaszłyki z kaczki w pomarańczowej marynacie

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
piersi z kaczki 2
marynata:
sos teriyaki 3 łyżki
pomarańcza 1
limonka 1
czosnek 2 ząbki
dżem pomarańczowy 2 łyżki
imbir 3 cm
chili w płatkach 1 łyżeczka
sól do smaku
Sos:
tłuszcz wytopiony ze skóry z piersi kaczki
żółtka 3
sok z pomarańczy 4 łyżki
skórka starta z pomarańczy
sól, imbir suszony i chili w proszku do smaku
Smakowite kawałki mięsa marynowanego w cytrusowej zalewie przełożone chrupiącymi skwareczkami z kaczej skórki. Najlepsze szaszłyki z kaczki jakie jedliśmy!

Zdjąć skórę z mięsa. Posolić i pokroić w kwadraty, wytopić tłuszcz ze skóry w piekarniku nagrzanym do 160 C, aż skóra zamieni się w chrupiące chipsy. Chipsy odłożyć, tłuszcz użyć do zrobienia sosu. Mięso pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę: czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, pomarańczę i limonkę wyszorować przekroić na pół. Po jednej połówce pomarańczy i limonki odłożyć. Z pozostałych połówek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Imbir obrać i utrzeć. Skórkę z cytrusów, sok, czosnek, imbir, chili, dżem i sos teriyaki wymieszać w misce, posolić do smaku. Włożyć pokrojone mięso, chipsy ze skóry i patyczki do szaszłyków do marynaty. Zostawić w chłodzie minimum na godzinę. Nabić mięso na patyczki przekładając kawałki mięsa chipsami. Na dwóch łyżkach tłuszczu z kaczki obsmażyć szaszłyki ze wszystkich stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C na 10-15 minut. Resztę marynaty zagotować i odparować do połowy objętości.

Przygotować sos:
Żółtka ubić z solą i sokiem z cytrusów, w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z wrzątkiem. Wciąż ubijając dodawać tłuszcz z kaczki i odparowaną marynatę. Kiedy sos zgęstnieje doprawić go do smaku.

Podawać szaszłyki z sosem i ryżem jaśminowym, oraz cząstkami owoców.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.