Szpinak z karmelizowaną cebulą

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeży szpinak 800g
czerwone cebule 2
czosnek 3ząbki
orzechy piniowe garść
oliwa 1/4 szklanki
cukier 1łyżeczka
sól i pieprz
cytryny 2
W sezonie świeżego szpinaku warto eksperymentować z daniami, których poza sezonem, ze szpinaku mrożonego, nie uda się przygotować.

Obrać cebule i pokroić w dużą kostkę. Szpinak oczyścić, opłukać osuszyć. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Orzeszki piniowe podsmażyć na suchej patelni. Rozgrzać na patelni połowę oliwy, dodać cebulę. Gdy się zeszkli dodać cukier i smażyć jeszcze 2-3 minuty (uważać by się nie przypaliła). Zdjąć z ognia. Rozgrzać na dużej patelni resztę oleju. Wrzucić czosnek a po kilku sekundach szpinak. Przesmażyć szybko, aż  liście opadną. Posolić. Szpinak wymieszać z cebulą. Zaczekać aż ostygnie. Skropić sokiem z cytryn. Posypać orzeszkami piniowymi.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.