Sztuka mięsa w sosie cebulowym

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 2 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mięso wołowe 1 kg
włoszczyzna
liście laurowe 3
ziele angielskie 5 ziaren
cebula 2
pieprz ziarnisty
kapusta pół sztuki
śmietanka 30% 200 ml
szczypta cukru pudru
ocet
sól i pieprz
W dawnej kuchni staropolskiej największym uznaniem wśród mięs cieszyła się wołowina. To z niej najczęściej przygotowywano danie zwane „sztuką mięsa”. Duszoną lub pieczoną polędwicę podawano między zupą a drugą, tym razem „lżejszą”, potrawą np. drobiem. Współcześnie sztukę mięsa przygotowuje się najczęściej z tzw. krzyżowej, czy szpondra.

Sztuka mięsa

Włoszczyznę obrać i umyć. Wołowinę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę podpiec nad kuchenką gazową (tak jak na rosół). W garnku zagotować wodę. Mięso włożyć do gotujacej się wody i dodać przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Gotować około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu dodać włoszczyznę, kapustę i cebulę. Gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Pod koniec gotowania dosolić do smaku.

 

Sos cebulowy

Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Kiedy się zrumieni, dodać szczyptę cukru pudru. Do cebuli dolać wywaru z gotowania wołowiny. Gotować kilka minut na najmniejszym ogniu. Na koniec, szybko mieszając, dodać śmietanę. Doprawić odrobiną octu, solą i pieprzem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.