Szynka ze szparagami w galarecie

  • Czas 1 dzień 16 godz. 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szynka wędzona dobrej jakości 500g
szparagi zielone 150 g
szparagi białe 150g
bulion warzywny 1,2 l
żelatyna zgodnie z proporcją na opakowaniu
Galareta z wędzonej szynki ze szparagami ma intensywny, pełen wyrazu smak. Idealna jako wykwintna zakąska do dobrej polskiej wódki.

Szparagi oczyścić i pokroić. Szynkę pokroić w kostkę. Do wrzącego bulionu wrzucić szynkę, gotować 10 minut, dodać białe szparagi i gotować następne 10 minut, dodać zielone szparagi i gotować jeszcze 10 minut. Odlać wywar, przemierzyć, wymieszać go z namoczoną w przegotowanej wodzie żelatyną. Doprawić pieprzem i odrobiną cukru.  Mięso ze szparagami przełożyć do miseczek, zalać wywarem z żelatyną. Wystudzić, wstawić do lodówki na 3 godziny. Podawać z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym i świeżym wiejskim chlebem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.