Tagliatelle w sosie grzybowym

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron tagliatelle 400 g
suszone borowiki 20 g
szynka parmeńska 4 plastry
małe pieczarki 200 g
cebula 1
pomidorki koktajlowe 200 g
natka pietruszki 1/2 pęczka
oliwa 1 łyżka
białe wytrawne wino 100 ml
czosnek 2 ząbki
śmietana 30% 200 ml
sól
pieprz
Najwyższa pora, żeby ugotować makaron z leśnymi grzybami! Nigdy nie będą tak dobre jak teraz. Świeżo zebrane, aromatyczne, zwiastuny jesieni. Może tym razem przygotować je we włoskim stylu?

Namoczyć suszone borowiki w ciepłej wodzie.

Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Pokroić pieczarki na ćwiartki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Drobno posiekać natkę pietruszki.

Wrzucić makaron do wrzątku, ugotować al dente, a następnie odcedzić.

Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i smażyć szynkę, aż będzie chrupka i przyrumieniona. Wyjąć z patelni i odstawić. Wrzucić na patelnię cebulę i pieczarki oraz smażyć około 4 minuty, mieszając.

Wyjąć borowiki z wody, odcisnąć i drobno pokroić.

Wycisnąć czosnek przez praskę i dodać do pieczarek. Dorzucić pomidory i borowiki i smażyć około minutę. Podlać winem i gotować na małym ogniu tak długo, aż połowa płynu odparuje. Dolać do sosu śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Pokruszyć szynkę i dodać do sosu razem z posiekaną natką pietruszki.

Wrzucić makaron do sosu, wymieszać i nakładać do miseczek.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.