Tajska zupa z owocami morza

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
trawa cytrynowa 1
wywar warzywny lub rybny 1,5 litra
liście limonki kaffir 2
imbir świeży ok. 3 cm
owoce morza mrożone 300 g
makaron ryżowy 100 g
mleczko kokosowe ok. 250 ml
limonki 2
sól i pieprz do smaku
kolendra posiekana do podania
Ten przysmak kuchni orientalnej jest bardzo łatwy do zrobienia.

Rozgnieść trawę cytrynową. Wywar z trawą, imbirem i kefirem gotować ok 10 minut. Wyjąć przyprawy. Wlać do wywaru mleczko kokosowe , włożyć owoce morza, a po 10 minutach makaron. Gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. (Jeśli chcemy by zupa była bardziej pikantna należy razem z imbirem dodać chili lub pastę curry.) Do gotowej zupy wlać sok z limonek. Podawać natychmiast z dodatkiem świeżej kolendry.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.