Tarta Lawendowa z białą i gorzką czekoladą

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 2 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
herbatnikiczekoladowe 250g
masło 80g
śmietanka kremówka 600ml
żelatyna 3 łyżki
biała czekolada 100 g
gorzka czekolada 50 g
pałeczki ptysiowe 100g
suszone płatki lawendy 3 4 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki

1) Herbatniki rozdrabniamy na "piasek " dodajemy roztopione masło, powstała sypką masą wypełniamy tarte o śr. 24 cm piec 8 min w 160 stopniach.

2) Do rozpuszczenej gorzkiej czekolady wsypujemy pałeczki ptysiowe tak aby obtoczyły sie w czekoladzie. ukłądamy je na wypieczonej tarcie ,wkłądamy do lodówki .

3) Śmietanke gotujemy  z 2 łyżeczkami płatków lawendy  przez jakieś 5 minut . Śmietanke przecedzamy przes sito aby pozbyć sie płatków lawendy , dodajemy do posiekanej białęj czekolady, mieszamy całość aby czekolada się rozpuściła i dodajemy 2 łyżki rozpuszczonej żęlatyny z 4 łyżkach wody -  Całość odstawiamy do stężęnia od czasu do czasu mieszamy gdy masa zacznie tężeć wylewamy na pałeczki ptysiowe oblane czekolada. Wkłądamy do łodówki aż stężeje.

4) Reszcze śmietanki ubijamy z cukrem i dodajemy pozostałą czetatyne rozpuszczona w 2 łyzkach wody  i wykładamy na tarte , posypujemy płatkami lawendy . Pozostawiamy do stężęnia w lodowce na ok 30 min 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.