Tarta śliwkowo - migdałowa

  • Czas 1 godz. 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 100 g
twaróg śmietankowy 100 g
śliwki 700 g
drobno starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
cynamon 0,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
zmielone płatki migdałowe 75 g
cukier 3 łyżki
masło 100 g
zółtko do posmarowania
mleko do posmarowania
Choćby dla tej jednej tarty warto czekać na jesienne śliwki!

Przesypać mąkę na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać. Dodać twaróg śmietankowy i ponownie posiekać. Zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta. Obie części owinąć w folię i włożyć na noc do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić formę. Spód nakłuć widelcem i wstawić do schłodzenia.Rozgrzać piekarnik do 200⁰C. Odpestkowane śliwki pokroić. Wymieszać z cynamonem, mąką ziemniaczaną skórką z cytryny i migdałami. Wyłożyć na spód. Z pozostałej części cista uformować wałeczki i ułożyć na wierzchu. Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piec 45 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.