Tarta z gruszkami i nadzieniem migdałowym

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kruche ciasto na tarte
gruszki 3
woda 1 litr
cukier 7 łyżek
sok z cytryny 1,5 łyżki
migdały (najlepiej obrane) 2/3 filiżanki
mąka pszenna 1 łyżka
masło o temperaturze pokojowej 150 gram
duże jajko 1
cukier puder do dekoracji
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasto. Tarta nie jest trudna do wykonania ale wymaga czasu, żeby schłodzić nadzienie i namoczyć migdały. Reszta przygotowań to pestka!

Przygotować kruche ciasto (np. według tego przepisu). Gruszki obrać. Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Zamieszać, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Włożyć gruszki i gotować około 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Obieranie migdałów: Migdały zalać wrzątkiem i po kilku godzinach obierać naciskając palcami na pestkę. Powinna ona sama „wyskoczyć ” ze skórki.

Obrane migdały wrzucić do miksera. Dodać cukier, mąkę, masło i jajko. Gotową masę wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto na tarte podpiec z obciążeniem, żeby nie urosło (np. na ciasto położyć papier do pieczenia i wsypać na niego groch lub fasolę). Spód tarty wyjąć  z piekarnika ułożyć na nim gruszki, a potem zalać masą migdałową. Piec do momentu aż masa się zetnie (około 40-50 minut).  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.