Tarta z kolorową cukinią

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto francuskie 1 opakowanie
twaróg kozi 500g
czosnek 3ząbki
szalotki 3
cukinie zielone 3
cukinie żółte 3
bazylia garść
sól, świeżo zmielony pieprz
Żółta cukinia nie jest w Polsce tak popularna ja zielona ale sezonie możną ją kupić na bazarach a czasami nawet w marketach.

Rozgrzać piekarnik do 200C. Rozwałkować ciasto na wielkość blachy. Wyłożyć blachę ciastem. Posiekać szalotkę, rozgnieść czosnek. Wymieszać z twarogiem. Doprawić pieprzem i solą. Cukinie umyć i pokroić wzdłuż w cieniutkie plasterki, albo paseczki. Można to zrobić obieraczką do warzyw, na tarce lub elektryczną krajalnicą. Nałożyć twaróg na ciasto, a na wierzchu ułożyć serpentyny cukinii. Piec ok 20  minut, uważając, aby nie spalić cukinii (ustawić blachę niezbyt wysoko). Posypać świeżo zmielonym pieprzem i  listkami bazylii. UWAGA: mrożone ciasta francuskie różnią się jakością. Należy wybierać takie, któe jest zrobione na bazie prawdziwego masła.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.