Tarta ze szparagami i „pralinami z łososia”

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
na ciasto:
mąka pszenna 200 g
masło 100 g
lodowata woda 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
Nadzienie:
praliny z łososia 200 g
szparagi (mogą być mrożone lub z puszki) 6-7 sztuk
cukinie 3 małe
jajka 3
śmietanka 18% szklanka
oliwa 3-4 łyżki
koperek do dekoracji
masło do smarowania formy
sól i pieprz do smaku
Łosoś i szparagi to bardzo elegancka para. Do tarty można użyć zarówno świeże jak i mrożone czy konserwowe szparagi. Pyszny smak wędzonych na gorąco „pralin z łososia” sprawia, że tarta jest pyszna zarówno na gorąco, jak po wystudzeniu.

Posiekać mąkę z masłem, dodać sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum godzinę (można i na noc). Ugotować szparagi w osolonej wodzie (lub odcedzić jeśli są z puszki). Pokroić każdy szparag na 4 części. Umyć cukinie i pokroić w półplasterki. Umyć, osuszyć koperek i podzielić na mniejsze gałązki. Rozgrzać na patelni oliwę, usmażyć cukinie. Tortownicę posmarować masłem. Nagrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wylepić ciastem, formując wysoki brzeg. Nakłuć w wielu miejscach (można też obciążyć dno suchą fasolką lub grochem). Podpiec ciasto 10 minut (nie powinno się zrumienić). Wystudzić ciasto (usunąć fasolę). Jajka roztrzepać ze śmietanką. Dodać małą łyżeczkę soli i trochę pieprzu. Dodać do masy jajecznej warzywa i praliny z łososia. Wlać masę jajeczną na ostudzony spód  tarty. Wstawić do piekarnika i piec około 1 godzinę w temperaturze 180 C. Jeśli tarta zbyt wcześnie zacznie się rumienić od góry, przykryć papierem do pieczenia. Podawać gorącą z dodatkiem zielonej sałaty, lub na zimno z ćwiartką cytryny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.