Tartaletki z pomidorami

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 300 g
posiekany szczypiorek 1 łyżka
posiekana natka pietruszki 1 łyżka
posiekana bazylia 1 łyżka
śmietana 4 łyżki
pomidory 500 g
papryczka chili 1
mozarella 250 g
czosnek 3 ząbki
bazylia 1/2 pęczka
oliwki bez pestek 4 łyżki
oliwa 2 łyżki
pieprz
pomidorki koktajlowe do dekoracji

Na stolnicę przesiać mąkę z łyżeczką soli, dodać masło, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek. Posiekać. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, wstawić na pół godziny do lodówki.

Natłuścić foremki. Wylepić je ciastem. Nakłuć. Piec 10 minut w piekarniku nagrzany do 180°C.

Pokroić pomidorki i mozzarellę w plasterki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę, wymieszać ze szczyptą soli, 2 łyżkami oliwy i szczyptą pieprzu. Posiekać chili, oliwki pokroić na plasterki.

W podpieczonych tartaletkach ułożyć warstwami plasterki pomidorów oraz mozzarelli przekładając je oliwkami, chili i umytymi listkami bazylii. Na wierzchu ułożyć  plasterki pomidorków. Na koniec posmarować przygotowaną oliwą z czosnkiem.

Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, aż mozarella się roztopi.

Podawać gorące, udekorowane ziołami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.