TORT KAKAOWY-40 letni przepis "TORT URODZINOWY"

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 13 szt
cukier 25 szklanki
mączka ziemniaczana 10 dkg
mąka 15 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 60 dkg

BISZKOPT:

8 JAJ,

30 DKG CUKRU,

10 DKG MĄCZKI,

15 DKG MĄKI

2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA.

 

BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK,UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ,DODAĆ CUKIER I STOPNIOWO PO ŻÓŁTKU,NA KONIEC DODAWAĆ PO TROCHU MĄKI.TORTOWNICĘ W KTÓREJ MA BYĆ PIECZONY BISZKOPT,PRZED WLANIEM CIASTA NALEŻY NATŁUŚCIĆ I POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ.PORADA TA DOTYCZY JEDNAK TYLKO SPODU.BOKÓW TORTOWNICY NIE WOLNO NATŁUSZCZAĆ,GDYŻ W TRAKCIE PIECZENIA CIASTO ODEJDZIE OD NICH,A POŚRODKU BISZKOPTU UTWORZY SIĘ NIEPOTRZEBNE WYBRZUSZENIE.CIASTO BISZKOPTOWE WYMAGA ZMIANY TEMPERATURY PODCZAS PIECZENIA.POCZĄTKOWO POWINNA ONA WYNOSIĆ 160 ST.GDY CIASTO PODROŚNIE ,NALEŻY ZWIĘKSZYĆ TEMEPERATURĘ DO 200-220 ST.DZIĘKI TEMU ZABIEGOWI JEST SZANSA ,ŻE BISZKOPT WYROŚNIE I NIE OPADNIE.

 

KREM TO TORTU:

60 DKG MASŁA 

5 JAJ

PÓŁTORA SZKLANKI CUKRU

2 ŁYŻKI KAKAO

KIELISZEK SPIRYTUSU

 

MASŁO UTRZEĆ NA PUSZYSTĄ MASĘ,JAJKA UBIĆ NA PARZE Z CUKREM,JAK OSTYGNĄ PO MAŁU DODAWAĆ DO UTARTEJ MASY Z MASŁA,NA KONIEC DODAĆ 2 ŁYŻKI KAKAO I DO SMAKU KIELISZEK SPIRYTUSU.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.