Tort makowy

  • Czas 3 godz.
  • Czas oczekiwania 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Składniki na ciasto:
mak 200 g
cukier 200 g
miód 2 łyżki
mąka 2 łyżki
jajka 5
Składniki na krem:
śmietanka kremowa 500 ml
serek mascarpone 200 g
mleko kokosowe 1 mała puszka
cukier puder 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
masło do formy
Bułka tarta do formy
sok z połówki cytryny
Klasyczny deser, znakomity na każdą okazję.

Blacha 24 cm.

Mak wypłukać, zalać gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, osączyć dokładnie na sicie (można zostawić na noc) i zemleć przez maszynkę. Posmarować tortownicę masłem i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 C. Wbić jajka do metalowej miski, ustawić ją na parze. Dodać cukier i ubijać aż masa będzie bardzo puszysta, a ślad łopatki miksera będzie się zachowywał na powierzchni. Dodać miód. Zdjąć miskę z pary i nadal ubijać aż masa wystygnie. Wyłączyć mikser. Do masy dodać mak i mąkę. Delikatnie wymieszać. Wlać masę do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Po 15 minutach wyjąć tort i wystudzić na kartce. Delikatnie otworzyć puszkę z mlekiem, nie potrząsając nią. Wyjąć łyżką gęste mleko z wierzchu i przełożyć do miski. Wystudzony tort przekroić na 3 blaty. Mleko kokosowe w misce zmiksować z serkiem mascarpone. Oddzielnie ubić kremówkę, dodając po łyżce cukier. Do serka z mlekiem kokosowym dodawać po trochu ubitą śmietanę. Wymieszać na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe. Rzadki płyn z mleko kokosowego wymieszać z sokiem z cytryny. Nasączyć blaty tą mieszanką. Nasączone blaty przekładać masą kokosową.  Udekorować tort suchym makiem i uprażonymi migdałami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.