Tort Red Velvet

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
olej roślinny do nasmarowania foremki
mąka 2,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
soda 1 łyżeczka
drobna sól 1 łyżeczka
kakao w proszku 1 łyżeczka
olej roślinny szklanka
maślanka w temperaturze pokojowej 1 szklanka
duże jaja w temperaturze pokojowej 2
czerwony barwnik do żywności 2 łyżki
ocet 1 łyżeczka
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
serek typu philadelphia 500-600 gram
przesiany cukier puder 4 szklanki
ogrzane masło 240 gram

Rozgrzać piekarnik do 175 °C. Foremkę do tortu wysmarować olejem i oprószyć mąką.

Do dużej miski przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i kakao. W innej dużej misce wymieszać olej, maślankę, jajka, barwnik spożywczy, ocet i ekstrakt z wanilii. Przy użyciu miksera lub widelca wymieszać suche składniki z mokrymi, tylko do momentu aż się połączą (zbyt długie ubijanie może spowodować, że ciasto nie urośnie).

Ciasto piec w trzech foremkach lub całość upiec w jednej formie a potem pokroić na 3 blaty. Piec do momentu aż ciasto nie będzie wilgotne w środku (najlepiej sprawdzić, czy ciasto jest wilgotne w środku używając drewnianej wykałaczki). W przypadku 3 oddzielnych blatów ciasto będzie się piekło około 30 min, natomiast gdy pieczemy całość w jednej formie zajmie to około 50 min. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed nakładaniem kremu odwrócić blaty do góry nogami.

W dużej misce wymieszać ser, cukier i masło. Przy użyciu miksera ubijać masę około 5 minut, do momentu aż będzie puszysta. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Krem schładzać w lodówce aż stanie się sztywny.

Przełożyć blaty ciasta gotowym kremem i ponownie schować do lodówki. Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.