Tort Urodzinowy - Czekoladowa rozkosz

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 3 sztuki
cukier 15 dag
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Kako 8 dag
krem 1
masło 250 g
orzechy włoskie zmielone 8 dag
skórka kandyzowana pomarańczowa posiekana 3 łyżki
laska wanilii 1 sztuka
Poncz szklanka mocnej kawy kieliszek rumu szczypta skórki otartej z pomarańczy cukier do smaku 1 sztuka


Krem: Masło utrzeć tak aby zbielało. Jajka ubić z cukrem na parze. Ostudzić i po łyżce, wciąż ubijając dodawać do masła. Następnie dodać kakao, orzechy, wanilię i posiekaną skórkę pomarańczową, 
Gotowym kremem przełożyć blaty biszkoptowe, które należy nasączyć ponczem. 

Wierzch i boki można udekorować wg uznania, ja użyłam polewy czekoladowej. Dekoracja zrobiona z masy marcepanowej 
Polecam

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.