Tort urodzinowy dla kochających ciasta

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
CIASTO 3 blaty
jaja 4 sztuki
mąka tortowa 4 łyżki
mąka ziemniaczana lub budyń bez cukru 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 67 łyżek cukru
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól 1 szczypt
krem 1 porcja
mleko 1/2 litra
budyń waniliowy bez cukru 1 opakowanie
masło w temperaturze pokojowej 100 g
biała czekolada 12 tabliczki
barwnik spożywczy ulubiony kolor szczypta
ozdoby cukiernicze 12 opakowania
dżem wiśniowy 1 słoiczek
bita śmietana 1 opakowanie
BISZKOPT:
 
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy do nich cukier i cukier wanilinowy.
 
Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Następnie powoli wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
 
Wykładamy blachę w kształcie serca papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, rozsmarowując je równomiernie na blasze w kształcie serca. Można wylać całe ciasto i potem pokroić po upieczeniu lub upiec oddzielnie 3 blaty (wtedy czas pieczenia się skraca).
 
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut z włączonym termoobiegiem.
 
Połowę mleka gotujemy. Pozostałą część miksujemy z budyniami, cukrem i mąką. Masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy.
 
Miksujemy budyń z masłem na gładką masę (dodajemy go stopniowo i ostrożnie, by się nie zwarzył). Potem dodajemy wystudzoną czekoladę i barwnik. 

Blaty biszkoptowe przekładamy kremem i dżemem w dowolny sposób. Wierzch tortu nakrywamy resztą kremu, wygładzamy i zdobimy - kremem, ozdobami cukiernicznymi, bitą śmietaną, biszkopcikami - pełna dowolność. 
 
Takie miłosne ciasto prosto z serca idealnie nada się na urodziny kochanej osoby lub... ulubionego serwisu internetowego. Sto lat! :) 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.