Tort urodzinowy od Skotki

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jaja 6 szt
cukier kryształ 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 3/4 szklanki
kakao ciemne 2 łyzki
śmietana kremówka 500 ml
mascarpone 250 g
cukier puder 1 szklanka
czekolada gorzka 100 g
sok malinowy 1/2 szklanki
cytryna 1 szat
spirytus 2 łyżki
masa cukrowa ok 700 g
masło 1/2 kostki
mleko 1 łyżka
Aromat Waniliowy 1 łyżeczka

Biszkopt:

6 białek ubić z 1 szklanką cukru na sztywno, dodać 6 żółtek i wymieszać. Następnie dodać 3/4 szklanki mąki wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia i 2 łyżkami kakao. Całość wymieszać i przełożyć do tortownicy. Piec 40 min. w temperaturze 180 C.

Po wystudzeniu przekroić na trzy części (blaty). Następnie nasączyć ponczem składającym się z 1/2 szkl soku malinowego, soku z całej cytryny i dwoma łyżkami spirytusu (wg. uznania).

Masa do przełożenia:

500 m śmietany, 250 g mascarpone i 4 łyżki cukru pudru ubić, dodać rozpuszczoną ostudzoną czekoladę (100g) i całość wymieszać.

Nasączone ponczem biszkopty przełożyć masą z mascarpone.

Przygotować krem maślany:

1/2 kostki masła utrzeć na puchną masę dodając 1 szklankę cukru pudru i aromat. Cały czas ucierając dodać 1 łyżkę mleka.

Posmarować przełożone biszkopty kremem maślanym na wierzchu i po bokach.

Tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania.


 

Smacznego!!!

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.