Biszkopt ze śmietaną i wiśniami

  • Czas 1 godz. 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajko (do ciasta 1) 4
cukier (do ciasta 1) 120 g
przesiana mąka pszenna 120 g
z łyżką ciemnego kakao
ze szczyptą soli
jajko (do ciasta 2) 6
cukier (do ciasta 2) 180 g
przesiana mąka pszenna (do ciasta 2) 180 g
z solą i kakao jw.
sok wiśniowy 1 szklanka
likier wiśniowy 1/3 szklanki
śmietanka kremowa 30% lub 36% (mocno schłodzona) 750 ml
cukier 1/4 szklanki
konfitura wiśniowa
wiśnie z szypułkami do dekoracji

Przygotować dwie tortownice – jedną o średnicy 20 cm i drugą o średnicy 24 cm. Przygotować ciasto. Ubijać jajka z cukrem na parze, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Zdjąć z pary i ubijać dalej, aż ostygnie.  Wmieszać mąkę z kakao, a następnie delikatnie ale dokładnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą.

Wyłożone papierem lub posmarowane masłem i wysypane mąką tortownice napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok pół godziny. Sprawdzić  biszkopt patyczkiem. 

Biszkopty po ostudzeniu obficie nasączyć sokiem wymieszanym z wiśniówką. Ułożyć na paterze większy biszkopt. Posmarować konfiturą wiśniową krążek o rozmiarze mniejszego biszkoptu. Nałożyć mniejszy biszkopt. Ubić śmietankę. Udekorować nią tort według własnej fantazji. Na wierzchu ułożyć wiśnie z szypułkami i przybrać listkami melisy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.