Tortellini w ostrym sosie

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
tortellini 440 g
marchewka 200 g
seler naciowy 3 łodygi
bulion warzywny 1 szklanka
świeża papryczka chilli 1
duże pomidory 6
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 2 gałązki
bazylia 3 gałązki
oliwa 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
czerowny ocet winny 2 łyżki
sól
pieprz

Umyć pomidory, usunąć część z nasionami, a pozostały miąższ pokroić w drobną kostkę. Obrać marchewkę, usunąć z selera włókna i pokroić w kosteczkę. Wycisnąć czosnek przez praskę. Usunąć pestki z papryczki chili i drobno pokroić. Posiekać bazylię i rozmaryn.

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni. Wrzucić czosnek, marchewkę i selera i chwilę podsmażyć. Oprószyć mąką. Dodać połowę pomidorów oraz papryczkę chili i dolać bulion. Gotować około 5 minut. Doprawić sos octem winnym, pieprzem i solą. Dodać zioła oraz pozostałe pomidory i gotować kolejne 5 minut.

Ugotować tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić. Polać sosem, wymieszać i podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.