Ziemniaki obgotować 15 minut bez obierania w osolonej wodzie. Obrać, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Roztrzepać jajka z solą i gałką muszkatołową. Wymieszać jajka z plasterkami ziemniaków i serem. Rozgrzać oliwę na patelni, którą można wstawić do piekarnika. Wlać ziemniaki z jajkami. Gdy jajka się zetną a spód lekko zarumieni, posypać listkami bazylii i wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180C. Włączyć grzanie od góry i zapiekać aż tortilla się zrumieni. Jeśli nie dysponujemy odpowiednią patelnią, można tortillę odwrócić (pomagając sobie pokrywką) i dosmażyć z drugiej strony na patelni.
Tortilla ziemniaczana
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 4-5 |
jajka | 3 |
Ser żółty ( cheddar,parmezan) | 50 g |
sól | 1/4 łyżeczki |
bazylia | kilka listków |
gałka muszkatołowa | szczypta |
oliwa | 4 łyżki |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.